Isnin, 22 September 2008

akta ketenteraman

Perkara 149. Perundangan menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam, dsb.
(1) Jika sesuatu Akta Parlimen menyebut bahawa tindakan telah diambil atau diancam oleh mana-mana kumpulan besar orang, sama ada di dalam atau di luar Persekutuan”
(a) untuk menyebabkan keganasan terancang terhadap orang atau harta, atau untuk menyebabkan sebilangan besar warganegara takut akan keganasan itu; atau
(b) untuk membangkitkan perasaan tidak setia terhadap Yang di-Pertuan Agong atau mana-mana Kerajaan di dalam Persekutuan; atau
(c) untuk menggalakkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum yang berlainan atau golongan penduduk yang berlainan yang mungkin menyebabkan keganasan; atau
(d) untuk mendapatkan perubahan, selain dengan cara yang sah, apa-apa jua yang ditetapkan melalui undang-undang; atau
(e) yang memudaratkan penyenggaraan atau perjalanan apa-apa bekalan atau perkhidmatan kepada orang awam atau mana-mana golongan orang awam di dalam Persekutuan atau mana-mana bahagiannya; atau
(f) yang memudaratkan ketenteraman awam di dalam Persekutuan atau mana-mana bahagiannya, atau yang memudaratkan keselamatannya,
Maka apa-apa peruntukan undang-undang itu yang bermaksud untuk memberhentikan atau mencegah tindakan itu adalah sah walaupun peruntukan itu tidak selaras dengan mana-mana peruntukan Perkara 5, 9, 10 atau 13, atau walaupun, jika tidak kerana Perkara ini, peruntukan itu akan terkeluar daripada kuasa perundangan Parlimen; dan Perkara 79 tidaklah terpakai bagi Rang Undang-Undang untuk sesuatu Akta yang sedemikian atau bagi apa-apa pindaan kepada sesuatu Rang Undang-Undang yang sedemikian.
(2) Sesuatu undang-undang yang mengandungi sebutan seperti yang disebut dalam Fasal (1), jika tidak terlebih dahulu dimansuhkan, hendaklah terhenti berkuat kuasa jika ketetapan diluluskan oleh kedua-dua Majlis Parlimen yang mengungkai undang-undang itu, tetapi tanpa menjejaskan apa-apa jua yang dilakukan sebelum itu menurut kuasa undang-undang itu atau tanpa menjejaskan kuasa Parlimen untuk membuat suatu undang-undang baru di bawah Perkara ini.
Timbullah satu persoalan di sini jika Zaid Ibrahim sendiri tidak faham akan sebab menyebabkan polis mengambil tindakan terhadap mereka di bawah Akta ISA, bagaimana hendak mengharapkan setiap orang memahaminya bertambah pula berjuta orang rakyat Malaysia tidak membaca Perlembagaan Malaysia kerana dia bukan satu mata pelajaran di sekolah rendah atau menengah kecuali mereka yang belajar undang-undang.
Kita mesti menyokong sebarang tindakan yang tidak sesuai apa yang dikatakan oleh Perlembagaan Malaysia terhadap setiap warga negara yang ditahan di bawah Akta ISA. Tetapi sebilangan besar mereka tidak menyedari bahawa setiap perbuatan mestilah mempunyai motif termasuk menjadi wartawan dan penulis. Sang Kelembai menulis motif nak menyedarkan orang Melayu khasnya ahli UMNO supaya berubah dengan menyingkirkan Abdullah Hj Ahmad dari jawatan Presiden UMNO bagi membolehkan dia terlucut jawatan Perdana Menteri,kerana mempunyai kepercayaan jika UMNO tidak mahu berubah masa akan merubahnya seperti yang berlaku hari ini.
Dan sebagai penulis memang disedari bahawa kita bebas menulis apa sahaja mengikut kehendak hati tetapi yang jelas tidak selepasnya ia itu satelah ditulis. Dan jika tersingkir sebagai ahli UMNO itu adalah risikonya dan jika ditangkap dalam Akta ISA itu adalah perkara yang di undang sendiri kerana seorang penulis dan seorang wartawan mesti menyedari bahawa bisanya bukan bisa ular yang boleh mematuk sesuka hati dan kebiasaannya bila ular sudah mematuk mangsa, dia akan berakibat buruk.
Maka kenyataan Pemuda UMNO Malaysia yang sepatutnya mempertahankan tindakan kerajaan sama ada betul atau salah menunjukkan bahawa Pemuda UMNO Malaysia di bawah pimpinan Hishamudin Hussein juga sudah bingung dan jika orang sedemikian dipilih menjadi Naib Presiden, samalah seperti menggali lubang kubur untuk UMNO.
Apabila membaca kenyataan-kenyataan Menteri-Menteri Abdullah Hj Ahmad Nampak sindrom mental “disorder” yang ada kepada Abdullah Hj Ahmad sudah berjangkit kepada semua menterinya yang boleh kita katakan semua sudah gila.
Sang Kelembai: Ingat sangat pesanan King Ghaz kepada penulis semasa dia menjadi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dengan nasihat, jangan sekali menulis berhubung isu perkauman, agama dan soal raja dan kedua jangan naikkan semangat rakyat membuat pemberontakan kepada kerajaan secara tidak sah termasuk mengangkat senjata. Lain kamu tulislah Zaharin kemungkinan Inspektor Isa tidak akan mengunjungi kamu.

Tiada ulasan: